Nya flugor

Har ägnat kvällen åt lite flugbindning, semlor och surfning på div amerikanska flugfiskebutiker. Är i valet och kvalet om jag ska köpa mig ett Sage Z-Axis #7-8 till havsöring och gäddfisket. Nåja, blev iaf ett par Klinkhammer med nymph skin som kropp och några Wiggle Baitfish. Hade tyvärr inga ögon eller avbitare till fisken. Den bakre kroken skall egentligen klippas av i stjärtfenan, men nu ökar kanske krokningsmöjligheterna.Wiggle Baitfish

Grattis till Jimie som blev invald i FiN´s styrelse!! Hoppas att du kan vara med och modernisera en så annars bra tidning.

Rulljakt

Som jag har nämnt tidigare ska jag köpa en klass 4 rulle till kommande säsong. Jag har idag en #5/6 till mitt #4 spö. Denna kombination har iof funkat, men inte känts helt balanserad. Har haft lite olika idéer på vilken rulle jag ska satsa på. En rulle jag gillar skarpt är Loop – Classic, men den är i dyraste laget. Sen har jag sneglat lite på Lamson-rullarna. För att börja sålla mellan alla märke och modeller drog jag in till Söder för att känna och klämma på några rullar.

 

Jag besökte först AB fiskarnas redskapshandel. De hade inte så många #4 rullar inne för tillfället. Säljaren jag pratade med talde varmt om Danielsson – Nymph W, som kostade ca 2100 kr. Rullen var ruggigt lätt och gick jämt, men den hade ingen riktig broms. (Jag kommer satsa på att köpa en rulle med en riktig broms, med tanke på förra säsongens erfarenheter…) Personligen gillar jag inte designen på denna rulle. Säljaren pratade även om Lamson – ULA Purist, som kostade ca 3600 kr. Denna rulle står ju helt klart ut från mängden på ett positivt sätt. Dock hade även denna ingen riktig broms, eller rättare sagt; någon lättjusterbar broms. De skulle få in en rulle från Sage snart som han trodde kunde vara intressant, så jag får väl återkomma och titta på den vid ett senare tillfälle.

 

Mitt nästa stop blev på Stockholms flugfiskecenter. Där hade de en hel del #4 rullar hemma, men även de skulle få in fler under våren. Första tipset jag fick där var Lamson – Litespeed, som kostade runt 3600 kr. Rullen hade en riktig broms och kändes riktigt bra, med avseende på vikt och gången på den.  Sen tittade vi på Loop – Opti Creek och EVOTEC. Båda dessa rullar har ju grymma bromsystem och att det är kvalitetsrullar går det ju inge att ta fel på! EVO:n är ju lite kraftigare och tyngre än Opti:n, men jag skulle ha svårt att välja mellan dem.

Så det jag har kommit fram till idag är att jag titta vidare på Lamson – Litespeed och Loop rullarna. Kom gärna med tips på rullar som kan vara intressanta!


Som vanligt var besöket på Stockholm flugfiskecenter riktigt trevligt!Jag fick massor av tips på hur jag skulle binda upp olika typer av Simpor och torrflugor. Så det slutade med att jag gick därifrån med ett A4:a med massor av skisser på olika flugor och lite nytt bindmaterial.

 När jag gick förbi butiken Kaffemaskinen, köpte jag även något för att ha något gott att dricka när jag binder!
// Jocke

Sveriges baksidaBörjar mer och mer tycka att Stockholm är Sveriges baksida, när det gäller öringfisket iaf. Hade den här ån legat i Göteborg så hade den säkert varit full med stationär öring. Nu är det här iof en å som havsöringen går upp och leker i, men man undrar om det blir något mer än bara lek. Tyvärr så slingrar sig ån genom ett jordbrukslandskap, med markägare som är omedvetna om vad deras övergjödning har för inverkan på ån och dess invånare. Summan av detta är en kraftig förorenad barnkammare. Eller är det så att det faktiskt simmar ut nya, hungriga havsöringar? 


Klipp med massa vak och krokningar

Hittade det här klippet med ruggigt många vak och krokningar. Det är inga dåliga fiskar som de lurar upp heller! Det är ju nästan så jag blir sugen på att fiska... :)// Jocke

Veckan efter midsommar

Nu är planerna för den första flugfiskeresan så gott som klara. Det blir jag och Täcket som dra upp till Jämtland, veckan efter midsommar, på storöringsjakt! Tyvärr kan inte vår fiskebroder Jimie följa med på denna resa (hans avhopp har godkänts av Teamet, då orsaken till detta är motiverat) men sommaren är lång! Det har ju blivit en tradition att dra upp denna vecka och det känns tråkigt att alla inte kan hänga med, då tänker jag såklart även på Mats och Mange! Vi har inte riktigt bestämt om det blir ett eller två fiskevatten, men vi har ju tyvärr ett par månader på oss att spika detta. Hur det än blir så känns det som att det blir svårt att toppa förra årets flugfiskesäsong, men är den ens i närheten kommer jag att skratta mig lycklig!

 

Nu börjar den ”jobbiga” tiden att försöka begränsa sina inköp inför sommaren… Några grejer jag funderar på att skaffa mig är följande: klass 4 rulle, vadarjacka, vattentätväska, solglasögon, bindstäd, vattentätkikare mm, mm.

 

// Jocke


Recension: Drömån - Mitt myggfiskeparadis

Drömån - Mitt myggfiskeparadis!

Fiskefilmaren Thomas Öhman har under 7 somrar på egen hand begett sig ut i vildmarken på jakt efter sin drömå. Med kanot, fiskespön och filmkameran har han på egen hand dokumenterat sitt fiske under de sju somrarna, resultatet är 1 tim 45 min fantastiskt material. Trots slående vacker natur och gyllene öringar så är det verket i sig som imponerar mest. Som tittare utmanas man att tänka bortom scenerna, försöka gissa hur många timmars slit som ligger bakom en lyckad scen. Kanotfärden går igenom små outforskade strömmar och lugna sel,  både stor harr och öring krokas i denna 10 mil långa padling. Det här är en fiskefilm som sticker ut ur mängden på grund av det oerhörda jobb som Thomas har lagt ner. Drömån är "a one man show"!
En stark rekomendation av Team Santiago!

Trailer:

Once in a Blue Moon

Tänkte tipsa om en sjukt snygg trailer för flugfiskefilmen "Once in a blue moon". Har inte sätt hela filmen själv, men hoppas få göra det någon gång :) Har dock hört att den är ganska kort, men om den håller samma kvalitet som trailern så kanske den är värd pengarna ändå?Måste ju helt klart prova musflugor i sommar och se om de kan locka upp svenska öringar också!

Om det är någon som sett hela filmen, kommentera gärna vad ni tyckte om den!

// Jocke


The Compleat Angler

 

Var över en vända till London i mellandagarna, för fotboll, rugby och öl. Passade på att handla på mig lite nya grejer bla. boken "The Compleat Angler" av Izaak Walton och Charles Cotton. Den första upplagan publicerades 1653(!) och 1676 inkluderades Charles Cottons del om flugfiske till boken. Ska bli kul att läsa denna klassiker och får återkomma med en recension när jag läst den.

 

Gott nytt år!

 

// Jocke


RSS 2.0