Håll Trouten: vinnare av Grinda Open 2013!

I lördags ställde Håll Trouten (dvs jag, Niklas och Tommy) upp i Grinda Open. Tävlingen utgick ifrån ön Grinda i mellersta skärgården och pågick mellan kl 08.00-18.00. 
 
 
Då vi endast fiskat en-två gånger i denna del av skärgården innan var vi inte alls på det klara med vart fisket skulle bedrivas, men efter en koll på kartan och hjälpsamma tips (som vi tackar och bockar dig ödmjukast för, du vet vem du är!) så hade vi bestämt oss. Efter kaptensmöte på morgonen så pressade Niklas båten tills vi var på plats. Vi fiskade av några heta sträckor utan kontakt eller följen och hade så smått börja misströsta innan Niklas kände ett tydligt pet. Nästan intill båten klev en liten öring på och vi såg att flera afiskar gick efter. Samtidigt som Niklas krokade av den lilla (ca 47cm) kliver en lite större fisk på för Tommy. Även denna fisk är bra krokad och snart kan vi håva en godkäns fisk som mäter 52cm. 
 
 
 
Det tar inte mer än 20 min innan Tommy drar till ett rejält mothugg på en sträcka som vi tidigare åkte förbi och uppfattade som "het". Öringen går upp i ytan och vi ser att den är större. Trots att det inte är en bjässe så bjuder den på riktigt bra fight innan den låter sig håvas. Fisken mäter in på 59cm innan även den får återgå.
 
 
Förutom ännu en liten fisk (under minimimåttet) är fortsättningen av dagen riktigt seg trots till synes fina förutsättningar. Vi håller hela tiden koll på direktrapporteringen på www.sportfiskeboden.com och räknar med att det ska komma upp fisk. Men förutom våra inrapporterade fiskar är det bara Team Abu Garcia som har rapporterat en fisk på 52cm. Fram mot slutet av dagen börjar hjärnspökena dyka upp och vi diskuterar om det kan vara något fel på hemsidan för inrapporteringen. Av 20 team och med riktigt fint fiske dagarna innan så ska det ha kommit upp mycket mer fisk!
 
Efter många timmars fruktlöst nötande börjar vi åka tillbaka mot Grinda, men på vägen hem känner jag igen en vik där jag fiskat en gång många år tidigare. Med en halvtimmes fiske kvar slår vi av motorn och driftar sakta in i viken. Tommy lägger på ett maxkast för att nå längst in i viken och nästan omgående exploderar ytan av en stor öring som vältrar sig. Med så lång lina ute har man inte särskilt goda chanser och Tommy tappar fisken efter några sekunder. En total besvikelse drar in över Team Håll Trouten (vi har i tidigare tävlingar förlorat fisk på precis samma sätt och därmed förlorat segern).
 
 
Efter kryssande bland isflak som drivit in vid Grindas gästhamn går vi iland för att vänta ut de sista minutrarna. Team efter team kommer in men alla vittnar om ett uselt fiske. När klockan slår 18.00 är det uppenbart att det är våra två godkända fiskar som ger oss segern i Grinda Open 2013. Jäkligt kul, men samtidigt med en känsla av att våra två fiskar inte ens borde räckt till en pallplats, med tanke på hur fisket varit tidigare dagar. Samtidigt är det samma förutsättningar för alla och vi drog kul nog det längsta stået denna gång. Vinstbordet var mäkta imponerande med varsin Shimane Exage rulle, varsittriktigt fint Savagegear spö och till Tommy som blev öringkung med längsta fisk en Guldambassadeurrulle (värde ca 6000!) med två specialdesignade Orreforsglas.
 
 
 
 
 
Vi ser redan nu fram emot att få försvara titeln nästa år och vi vill rikta ett stort tack till alla deltagare och framför allt arrangörerna (http://www.sportfiskeboden.com/ och http://www.sundbybergssportfiske.se/ för ett mycket fint upplägg och en trevlig, välkomnande tävling!
 
(Nu ladda om inför lördagens Dalarö Öringbonanza, där ska vi försöka försvara förra årets seger!)
 
Mvh / Jimie Elofson
 

Håll Trouten Öringcup - Bilder

Under Håll Trouten Örincup (som vi skrivit om i tidigare inlägg) hade vi med Micke "Sash-Up" Anderson som tävlingens officiella fotograf. Trots avsaknad av fisk så så tycker jag att bilderna skvallrar om en riktigt trevlig dag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tackar för bilderna Micke!
 
Och ännu ett tag till alla deltagande, håll ögonen öppna efter nästa Håll Trouten Öringcup (om det blir en tävling i höst eller nästa vår återstår ännu att se! )
 
/ Jimie

Northern Fly Fishing

Jag har haft möjlighet att testa en lina som är ny på marknaden, linan går under namnet Northern Fly Fishing och har utvecklats av Mikael Blomberg. Mikael Blomberg är förutom kastguru (landslagsmedlem, världsmästare i distans mm) även en mycket skicklig fiskare som vet att presentationen är minst lika viktig som längden på kastet.  Linan är således noggrannt framtagen för att fungera i det praktiska fisket.
 
När jag provade linan (en distance presentation klass 4 på mitt Scott SAS i samma klass) var det första som slog mig det fantastiska utlägget. De sista metrarna av linan presenteras väldigt mjukt och följsamt. Jag gjorde ett antal kast med samma resultat och började även att fulkasta för att se om detta skulle "döda" presentationen. Självklart blir presentationen inte densamma men trots allt blir utlägget relativt förlåtande.
 
En annan mycket positiv egenskap med linan är taperingen som gör att underarmskast/speykast med fördel kan användas på mellan och längre distanser. Jag speykastade upp emot 20 meter på matta (dvs utan vatten som ankare), den enda lina jag testat som kan mäta sig med den typen av kast är Scientific Anglers Mastery VPT-lina.
 
Jag ser mycket fram emot att hårdtesta denna lina och Northern Fly Fishings MKB Saltwater presentation intermediate till havsöringsfisket. Havsöringslinan har jag bara testat ett par kast och känner att dess kastegenskaper samt att den är genomskillnig med en något grumlad färgton, gör även den till en spännande lina att hårdtesta framöver!
 
En mer nogrann utvärdering av linan kommer!
 
 
/ Jimie
 
  
 

RSS 2.0