Gålö Öring Cup 2010

Håll Trouten

Jag och Niklas har pratat ett tag om att köra Gålö Cup ihop, men det har inte blivit av tidigare. Nu hade vi bestämt oss för att köra, och Niklas polare Tommy var också med. Vi valde att köra under team-namnet "Håll Trouten".

Dag 1
Vi mötte upp varandra tidigt på lördagsmorgonen på Skälåkers båtklubb. Där gick de som organiserar tävlingen igenom reglerna, informerade om svaga ostliga vindar och välkomnade de 22 lagen som ställde upp. Ganska många av båtarna kände man igen då det var ett gäng guider som var med och tävlade.

På väg ut
Bild

Niklas och Tommy är fokuserade
Bild

En fin vik som brukar kunna ge fisk
Bild

Ibland var det nästan lite väl bra väder
Bild


Redan efter 3:e kastet krokade Tommy en riktigt fin öring, men efter ett par tunga knyckar slet fisken sig fri. I det klara vattnet såg vi en blank sida som pilade iväg.

Vi fiskade oss vidare runt Gålö, men pulsen som vi fick efter den första tappade fisken började mattas av. Vi fiskade ett par timmar utan kontakt. Vi valde att åka till ett ställe där jag har fått en del fisk innan, när vi stannade till med båten såg vi ett stort stim med spigg, stället kändes hett. Niklas var den första som kände ett hugg, dock utan att kroka fisken. Både jag och Tommy kände också tydliga "pickande" på våra drag. Havsöringen var där, men väldigt försiktig. Jag kastade igen och kände ett lite tydligare pick, gjorde ett vevstopp och då klev öringen på. Efter en kortare fight hade Håll Trouten landat sin första öring! ...5mm ifrån godkänt mått! Vilket senare skulle visa sig bli ödesdrabbat.

Min kanske för lilla öring
Bild

Samma firre
Bild

Halvtimmen efter den krokade fisken var riktigt intensiv med följen, hugg och tappade fiskar, men fortfarande ingen godkänd. Vi åkte vidare till en annan sträcka som jag viste höll en del fisk, ett par kast senare högg det till rejält på Tommys spö, en tung bugning och sen gick fisken loss.

Efter en kort vända till en vik som såg lovande ut så var det dax igen, Niklas hojtade till och spöt gungade rejält. Efter en beslutsam fight landades den första godkända öringen, en blänkare på 1.7kg.

Niklas blänkare
Bild

Samma firre
Bild

Dessvärre mattades fisket av efter det, så resultatet dag ett blev endast 1 fisk till invägning. Trots att det var en hygglig fisk så kändes det riktigt deppigt när vi iaf borde ha 2-3 till i båten iom alla hugg och följen vi haft.

Väl tillbaka så visade det sig att vi trots allt låg rätt bra till. Niklas hade tagit dagens största fisk och blev belönad med finfina öringdrag, och vi låg tvåa sammanlagt.

Bild

Bild

Dag 2
Jag var egentligen upptagen och skulle inte fiska den andra dagen... Gick det att låta bli? Omöjligt! Jag packade ihop grejerna vid 10 och satte mig i bilen. Ute på motorvägen ringde jag Niklas och frågade om det fanns plats för en till i båten, vilket det turligt nog gjorde! Niklas och Tommy hämtade upp mig på Gålö en halvtimme senare.

Bild

Söndagen var lite blåsigare men fortfarande kändes förutsättningarna heta. Vi åkte direkt till ett av ställena där vi hade haft mest kontakter dagen innan. Det tog 3 kast innan det smällde på rejält på mitt spö. Jag kände hur fisken knyckte till och förstod att det här var en bjässe. Direkt efter det släppte den... Pulsen smattrade i kroppen för jag förstod att jag missade en drömfisk. I besvikelsen så slarvade jag lite med hemtagningen av draget och gjorde inga vevstopp förutom när jag skulle lyfta draget ur vattnet, då såg jag en stor blank torped svänga iväg från båten. Fisken måste ha vägt minst 4 kg. Besvikelsen var nu enorm...

Efter den tappade storöringen var det dött. Vi åkte och letade vikar och grynnor i många timmar utan kontakt. Väl i en liten vacker vik så röck det till i mitt spö, vattnet var så klart att man såg de blanka ryckningarna en bra bit bort. Äntigen en till godkänd öring! Eller? Efter många rop i glädje och besvikelse vidage det sig vara en gäddusling... En riktigt blank gäddusling! Niklas kontrade snabbt med att även han ta en gäddusling. Och när vi kastade av en klockren havsöringssträcka så... Jo då, tog han ännu en gäddusling! Team Håll Trouten började att tappa både moral och hopp.

Bra böj!
Bild

Men...
Bild

Nu då? Nej då!
Bild

Tiden började rinna oss ur händerna och vi bestämde att vi skulle avsluta med sträckan där jag hade tappat den stora öringen, vi bombade kusträmsan med våra drag men ingenting hände. Vi insåg att det började bli dax att åka tillbaka om vi skulle hinna utan att bli diskade... Men, när vi ändå var där så var det ju bara dumt att inte testa sträckan en gång till. Vi vände upp båten och var snabbt tillbaka där vi började. 2-3 kast senare skrek Niklas till. Spöt stog i en fin båge och öringen gick upp i luften 20 meter ifrån båten. Den här öringen var på tok för stridbar för våra stressade stackars nerver, Niklas pressade den så mycket som han vågade men det hindrade inte fighten från att bli utdragen och väldigt nervös. Men tillslut tröttnade fisken och kunde håvas! Glädjeskriken ekade ut över fjärden, nu var det snabbt tillbaka som gällde!

Bild

Bild

Väl tillbaka vid invägningen visade det sig att det var många lag som var ute i sista minuten, så för oss blev det riktigt spännande att se vilka som kom in med fisk och se hur långt vårt resultat skulle räcka. När alla fiskar var invägda stog resultatet klart; det blev en 3:e plats! Av 22 båtar och vår första Gålö Cup så kände vi oss jäkligt nöjda! ...samtidigt var det en bitterljuv känsla då min fisk som fick gå tillbaka förmodligen hade räknats in som 52, vilket hade givit oss vinsten eller om vi hade fått upp någon av alla de tappade fiskarna.

Bild

Hur som helst, nästa år är vi tillbaka och då är det plats nr 1 vi skitar på!

     / Jimie


Tillslut blev det en flugbindningssats...

Efter många om och men blev det tillslut en flugbindningssats från Darts idag. Den lilla satsen var slut, så det blev den stora. Städet och verktygen verkar vara ok, tillräckligt för mig iaf. Jag provade att binda en "Hackeltorrfluga" på en 14 krok och det gick helt ok, bindtekniskt. MEN jag märkte att det inte följde med något dubbingvax och sen var fjädrarna från tuppnacken alldeles för grova (långa fibrer?). Så min torrfluga, ser mer ut som en liten våtfluga med det största hacklet som skådats... (Får återkomma med en bild) Så om det ska bli några vettiga flugor måste jag nog köpa en ok tuppnacke och dubbingvax asap!

 

// Jocke


Stor öring = stora flugor

Nu när sommarens finfiske efter öring i jämtland är bokat så är det läge att börja binda upp lite flugor. Förra sommaren slet jag mig håret likt matadoren i Ferdinand då kilosöringarna lät mina vackert presenterade flugor gå förbi... Varför? Jo öringen var målmedvetet inställd på Rocken av modellen XXL! Inte en fluga i asken var tillräckligt stor, vilket var sjukt frustrerande. Sländorna hade ett vingspann på 3-4 cm när de flöt förbi som spent spinners!

Flugorna jag band upp i dag är till för att kunna konkurera med bjässesländorna. Jag band några gröna Rocken och ett par superpuppor, alla flugor på krokar i strl 8. I superpupporna ligger en kärna av foam för att öka flytförmågan.


  


            \m/ Jimie

Beviljad ledighet

Med beviljad ledighet v.26 så fick jag en liten flugbindningskick. Hade planerat att binda lite torrflugor medans lillskitarna vilade. Med riggade prylar och nykokat kaffe så var jag redo för en-två timmars tokbindande. Men tydligen så ville inte storskiten sova så det blev bara två st slarvigt bundna imitationer av Ephemerella Ignita (Röd Strömslända) i spent spinner utförande.

Strl 14

I veckan så var jag även ute och tränade lite kastteknik med #4 spöt i en av dammarna på närliggande golfbana. En av komunens alla lekåar för havsöringen rinner igenom just den banan, det här är laxtrappan vid nionde tee.

Vårflod

Tack för mig

Täcket

Kvällsfiske i STHLM

Jag och Jimie tog ett kvällspass efter havsöring igår. Förutsättningarna kändes grymma, så badvikterna sattes till 5 kg för havsöring och 10 kg för lax... Då vi kammade noll så behövde (tyvärr) ingen av oss bada. Hur som helst var det skönt att komma ut en sväng och iaf ha chansen att ta ett nytt PB!!!

Jimie spanar efter vak.


På förra passet fick jag knappt isär spöt, men igår blev det tvärt om...


Efter de senaste passen har jag förstått att jag måste skaffa mig några bombardas och börja fiska öring på riktigt! :)

// Jocke

Havsöring

Säsongens andra havsöringspass och den första fisken landad! Även om det var en liten rackare så känns det lovaande, såg även ett flertal vak och tappade en riktigt fin firre på slutet!

Den lilla blänkaren tog på en B3-Bonker, fiskad som upphängare på bombarda.Nästa firre får gärna ha samma blankhet men vara några storlekar större!

                               \m/ Jimie


Flugor

Nu när kung Bore inte riktigt vill släppa greppet om oss nordbor, så passade det bra med lite flugbindning medans grabbarna sov. Det gick inte i torrflugans tecken som så många gånger förr, utan i gäddans och karpens tecken. Karpflugan kan man nog ändå räkna som en torrfluga då den ska imitera en kläckande fullkornslimpa, nej inte riktigt men en brödbit iaf.

Foamimitation av en brödbit

Bara lite färgläggning kvar.

En rödvit Hi-Lo har nog alla fiskeintresserade hört talas om, här i ett flugutförande.
Blött tillstånd

Nu är det dags att "passa mina egna barn"

/Täcket


2 - 0

Förra gången jag var hos Jocke och skulle binda flugor så började det lovande. Vi band upp någon dagslända var och skulle gå in på lite andra flugor... Då blandade Jocke till en Caipirinha och sen var det kört. Nu skulle vi ta revanch! Sitta och binda några havsöringsflugor och ta en bira till det.

Det började lovande!


Jocke visar att han kan han med:

...sen frågade Jocke om jag ville ha en Caipirinha, varför inte, tänkte jag. Sen var det kört!
Jocke binder en "lätt dressad" havsöringsfluga.Jag kontrar:Sen anstränger jag mig lite och binder till ett riktigt fint drag!Jo då, sen så kom vi på att vi ju måste ha lite heta Team-kläder, så vi satte och och designade egna hoodies... Varför inte ett tryck på luvan?Moooget... Nej! Så vi lät bli att ta med det trycket. Keep it simple, var mottot. Tröjorna borde dimpa ner på posten i slutet av nästa vecka!

Caipirinha - Santiago: 2- 0

                                             / Jimie

Fiske på Gålö...

Var ute på Gålö och jobbade med båten idag. Tog med mig havsöringsgrejerna och hoppades på att isen skulle ha börjat släppa på utsidan. När jag kom till den tänkta fiskeplatsen så var det inte riktigt som jag hade tänkt mig...// Jocke

Årets fiske

Tänkte försöka berätta lite om årets fiskeplaner, vad som komma skall och det som har hänt.

Jag och Magnus gjorde en sistaminutenkoll på Eniro efter fina "hotspots", där vi skulle bedriva dagens ismete efter Gädda. Vi hittade en liten liten "sjö" som vid en första anblick såg ut att vara en grumlig dypöl, men som senare skulle visa sig vara en grym gäddpöl. 30cm snö och 30cm is/slask gjorde inte borrandet till någon barnlek, därför kändes det riktigt jobbigt när det bara var 80cm till botten. Som tur var så resulterade det i tre st gäddor med en topp på ca sex kg. Tyvärr så bjöd jag med Jimie dagen efter till samma ställe, men då lyste dom med sin frånvaro. 

Största gäddan

Om det blir så att jag köper en flytring tills våren kommer, så är det i den sjön jag kommer jaga gäddorna.

I sommar kommer det även att bli torrflugefiske efter Karp på golfbanorna runt Sthlm, tror det kan vara ett riktigt bra komplement till det uteblivna fisket efter "gulöring" med boysen.

Jocke med en guling

Nu blir det chips och dip med damen. Tack å hej

Täcket


Bumlingen!Hittade filmen på Bumlingen!

Efter massa timmars fiskande utan resultat långt ute i de lappländska fjällen finns det bara en sak att göra; välta bumlingar! Och den här bumlingen hittade vi högst upp på en stor kulle. Vi käkade lite nere slänten och gick upp för att besegra Bumlingen! Med min slipade blick och känsla för tygdlagarna så tyckte jag att det vore vettigt att flytta på alla grejerna där nere.

Mats sa;
-Ähh för fan, låt det ligga! Vi rullar den åt andra hållet.
Täcket sa;
-Låt skiten ligga!
Jag sa;
-Bumlingen kommer krossa ALLA våra spö plus systemkamerorna som ligger löst bredvid!
Mats och Täcket sa;
Ähh, låt det ligga!

Jag trotsade mina enfaldiga vänner och gick ner och flyttade på mina prylar, samt ropade upp om jag inte skulle flytta deras. Mats tyckte att det kanske var en rätt bra idé ändå. Men Täckte sa;
- Ähh, låt skiten ligga!

Jag tänkte inte vara nån hönsmamma, så jag lät det ligga.

Prologen:
http://www.youtube.com/watch?v=vCEuhNK6k8k

Sen rullar Bumlingen:
http://www.youtube.com/watch?v=ZggRuXgfrrQ

/ Jimie


RSS 2.0