Gålö Öring Cup Ht2010

Återigen var det dax för Gålö Öring Cup. Redan ett par veckor innan var Niklas och Tommy jäkligt laddade ...jag var jäkligt tveksam, Jimie och höstfiske efter havsöring rimmar inte bra ihop. När det väl började närma sig så ökade suget en hel del ändå. Helgen innan gjorde vi ett pass i samma område, vi hade flera följen och jag tappade en rejäl firre.Lördag
Väl på plats första dagen så var det 17 anmälda team, bottenrekord dvs. Vädret var helt okey, lite blåsigt och lite kallt, men ändå inget att egentligen klaga över. Efter genomgången drog vi snabbt iväg för att jaga silvret. Och jaga fick vi göra! På en av de hetare öringsträckorna smäller det till på Niklas spö, pulsen stiger och förväntningarna är skyhöga. Det är riktigt bra böj på spöt, men knyckarna är tunga och långsamma, så ser inte en drillning av öring ut. Mycket riktigt var det en gädda som klivit på. Dagen fortsatte i gäddornas tecken och när tävlingsdag 1 var slut så hade vi krokat tillräckligt mycket gädda för att ta pallplats på Värtan Cup. Vi hade ett par hugg som förmodligen var öringar, ett av dem fick jag när jag fiskade av en het öringssträcka. Ett snabbt pick och sen ett rejält hugg sen var draget borta och jag började veva in löslina. Hugget kändes öring, men det måste vart gädda, en öring knippsar inte av flätlinan! När jag fått upp linan såg jag att den inte alls var av utan att det var beteslåset som gått upp! Dubbel bitterhet, tappad fisk och ett handgjort Runis i bejbybajs var borta.

Några av bilderna från lördagen:
Snöigt och kallt
Tommy hävdar bestämt att han kände fisken naffsa och därför drog på ett rejält mothugg :)
Incoming!
Fisk! ...Näe, det är gädda!
Nu då! ...näe, gädda.
Min tur, och såklart... Gädda!
Många gäddor blev det, riktigt bra fart på dem också, men vi ville ha öring!

Söndag
Söndagen bjöd på uselt väder och uselt fiske. Trots oavbrutet regn under hela dagen så visade vi en enorm moral och kastade oavbrutet från början till start. Idag ville inte äns gäddorna vara med och leka. Det var först mitt på dagen som Niklas hade ett mäktigt hugg, fisken gick inte att pressa upp till ytan utan åkte istället ner på botten och ställde sig. Draget som niklas använde hade två trekrokar, tyvärr fastnade en av dem i botten och fisken kunde gå loss. En bitterhet spred sig över Team Håll Trouten. Även Tommy hade ett riktigt fint hugg när han kastade av en het strandremsa, fisken släppte dock ganska tidigt, så vi hann inte heller se den fisken. När det var 30min kvar att fiska åkte vi tillbaka mot start/mål området. På vägen hem såg vi en fin strandremsa där jag fiskat (och fått fisk) tidigare, så beslutade oss att det var det sista stället vi skulle fiska av. Båten gled in mot en liten vik och jag kastade. Efter ett par vevtag kände jag ett pick mot draget, så jag gjorde ett snabbt vevstopp och kände hugget. Jag gjorde ett rejält mothugg och fisken satt krokad, den här gången kände jag direkt att det var öring. Tyvärr kände jag ganska omgående att det inte var någon större fisk, men det hindrade inte fisken från att ge en riktigt rolig fight. Det var en riktigt pigg fisk som tillslut kunda krokas av och fotas innan den fick gå tillbaka, extra skoj var det att det var en otroligt blank vild öring. Tyvärr var fisken inte godkänd, så Ht 2010 blev fisklös för Håll Trouten!
Några bilder från söndagen:
Riktigt ruskväder. Regnade oavbrutet från morgon till eftermiddag.
Händer, axlar och rygg tar rejält med stryk under två dagars intensivt fiske.
Men när öringen hugger är det klart värt mödan!
Även en liten öring ger ett rejält glädjerus, särskilt om den är så här blank. Att bakre fettfenan är hel betyder att det är en vild fisk, då gäller det att vara försiktig med fisken och bara ha den ovan ytan en snabbis innan den får gå tillbaka. En liten öring, men en lycklig fiskare :)
Räkna med en fet revanch på vårtävlingen 2011, då kommer Team Håll Trouten börja leverera igen ;)

Premier Havsöring!

Jag, Niklas och Tommy (Dvs Håll Trouten) körde premierfisket efter havsöring igår, som samtidigt var ett genrep innan Gålö Öring Cup som går nästa helg. Jag är som bekant en ganska pessimistisk höstfiskare så jag räknade kallt med ett heldött fiskepass. Men även om vi inte fick upp någon öring så blev det riktigt spännande ändå!

Ganska direkt åkte vi till ett ställe där jag har fått en del öring och vet att det går riktiga pjäser. I ett av de första kasten kände jag ett tydligt "pick" och försökte lura på fisken med ett vevstopp, men det gick inte så jag vevade in draget mot båten... efter, i ett lugnt tempo, kommer en jätteöring som både jag och Tommy uppskattar till runt 6kg. Adrenalinet börjar pumpa stenhårt och ett par kast senare är det Tommy som har fisken efter sitt drag, utan att hugga följer fisken med nästan fram till båten och vänder sedan upp sig för att vi ska se hur jäkla fet den är. Där rök ett rejält PB för oss båda.

Lite senare på dagen kastar vi av ett annat ställe som ser riktigt hett ut. Jag står precis och snackar med grabbarna om hur mycket fisk man missar för att man inte fiskar aktivt med mycket vevstopp. Båten driver just in över grundplatån och jag lägger ett perfekt kast in i en liten vik, och av nån anledning glömmer jag helt av allt som heter fisketeknik, så när Tommy ropar att jag har en öring efter så sliter jag upp draget istället för att vevstoppa... Orutin på årets första pass! Tommy uppskattade fisken till runt 3kg, så jag missar dagens andra kanonfirre.

Vi mötte upp Jocke som var ute och jobbade med båten under dagen, han kom med ett hett tips som vi avslutade med. Det var verkligen ett riktigt fint ställe och vi sa direkt att här måste det stå fisk! Medans vi stannar upp båten lägger jag in ett kast mot strandkanten, nästan direkt pickar det till och jag säger till grabbarna att jag har hugg. Nu har jag lärt mig av tidigare misstag och gör ett litet ryck följt av ett rejält vevstopp, då smäller det på ordentligt! Chocken av styrkan i hugget gör att jag istället för att göra ett bra mothugg får anstränga mig för att hålla i spöt, två rejäla skakning senare så går fisken loss. Jag såg den aldrig, men att det var en feting jag tappade står det inget tvivel om... Så missade jag dagens tredje kanonfirre!

Mer än så blev det inte. Ruggigt surt att missa sånna fiskar, särskilt den sista som jag borde ha fått till ett bättre mothugg på. Samtidigt var det mäktigt att se en sån jätteöring som den första, jag har aldrig sett en så stor öring så tydligt. Sen var det en riktigt fin dag där vi bitvis hade en stor havsörn seglande över oss, mäktigt!

Det kanske kan bli en höstfiskare av mig ändå :)  /Jimie


RSS 2.0