TännånVi har sedan länge blivit inbjudna av William Moberg-Faulds att i två dagar provfiska en del av Tännån som tidigare vart stängd. Täcket kunde tyvärr inte komma iväg, men jag och Jocke var ivriga på att få testa ett nytt vatten. Vi har under försommaren kunnat följa Nea/Tya guiden Hans-Erik Moe som har bott och provfiskat ån, och de fiskar som han har krokat är både många och stora (det går att följa bloggarna på: http://blogg.tya.no/ och http://tya.no/ (under rubriken: fiskedagboka)) Självklart var vi laddade!

Efter en lång och händelselös resa var vi på plats i den lilla fiske-campen. Vi hann med att snacka lite skit med William och Peter Sjödin, som vart där och filmade för höstens TV-produktion, innan det var dags för oss att ge oss ut till ån. Vi hade ån helt för oss själva och utöver det hjälp av guiden Patrik som också bor på fiske-campen, fiskelyx med andra ord!

Patrik hade mycket bra koll på sträckan som vi skulle fiska och gav bra med tips, efter en runda upp för ån var det dags för oss att sätta igång. Vi tackade Patrik och smög iväg på egen hand.

Sträckan som är runt en kilometer lång har ett skiftande utseende. Längst ner är den lummig med stora videbuskage längs med ån, att smyga vid vattnet är svårt men nödvändigt då fisken står på grunt lugnflytande vatten med sandbotten. I ett par av poolerna kunde vi se öringar stå och vaka och smög man ordentligt kunde man även se dem stå i en strömfåra och smaska på nymfer. Sight-fighing i dess rätta bemärkelse! Ju längre upp på sträckan man kommer, desto mer skiftar ån till en fjällå. Vattnet var sällan djupare än 40cm och längs med fjällbjörkarna breder små sandbanker ut sig. Otroligt vackert. 

Trots det mycket låga vattnet såg vi stor fisk även i de riktigt grunda partierna, något man inte alls kan räkna med i klara ljusa vatten. Det gör att försiktighet blir ännu mer viktigt när man ska kasta på en fisk.

Vädermässigt kan man säga att de två dagarna vi fiskade skilde sig helt åt. Dag ett så regnade det men var relativt varmt. Sländorna kläckte för fullt, knotten och myggen täckte oss som svarta mattor men fisken vakade som galna. Andra dagen var blåsig, solig och kall, varken sländor eller fisk visade sig så det blev en hel del blindfiske.

När det kommer till fisk på kroken så var Jocke i sitt esse. Både fisk som vakade och under blindfiske lyckades han locka stora öringar till hugg… Ett gäng öringar med två toppar på 1.5kg och 1.6kg blev Jockes resultat. Efter mitt enorma fiske i jämtland så visade jag en liten formsvacka, det blev ”bara” två skapliga öringar, MEN en av öringarna är i mina ögon en drömfisk. En i guld skimrande kilosfisk med stora röda prickar, det blir inte bättre än så. Jag behöver väl inte nämna att vi alltid fiskade torrt? Det är så Team Santiago gör det!

Som vanligt gick kamerorna heta, jag lägger upp ett smakprov på ett par av fiskarna. Och, håll i er nu: Inom kort lägger vi upp ett filmklipp på Jocke när han drillar öringen på 1.5kg!

/Jimie

Guiden Patrik pekar ut några heta spots.


Smygfiske


Tännån


Jocke


Jimie drillar


Jocke och öring


Jocke drillar 1.6kg öring


Jimie och öringKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0