Jämtland

Den stora dagen närmar sig rejält nu, imorn sätter sig Team Santiago i bilen och beger sig upp till de jämtländska åarna för en veckas finfiske! Mer än så behöver väl knappast sägas.

 


Vilket flyt

I dag band jag mig ett par Ephemera Vulgata/Danica-imitationer, med kropp av chenille och spröt av hjorthår. Thorax och vinge är bundet med CDC, kommer att ha så klockrent flyt i åarna.
Det är bara lite färgläggning som saknas, men det tänkte jag göra på plats med en riktig modell. Hoppas bara att man kan behåll lugnet när tvåkilos öringarna tar sländorna på ytan.



Det kommer mer bilder i slutet av veckan.

Täcket

Fortsatt bra fiske i Drevan

Dags för en retur i Drevan, och den här gången plockade jag med mig en galet laddad Jocke. Jag har inte fått det bekräftat men rycktet säger att sen jag tog första gösen i Drevan för någon vecka sen har Jocke suttit och vässat krokar och laddad med bröderna Andén-filmer oavbrutet.

Hur som helst, vi riggade prylarna klev i Klamüdia och började ro ut till grynnan. Väl på plats hann jag inte äns kasta i ankaret inan Jocke ropade fisk! Gäddan tog precis in till båten, så någon större fight blev det inte, men ändå en hygglig gädda!







Jag kontrade med ett par abborrar av största slag, giganter med andra ord! Både på fluga och spin.







Jocke var djupt imponerad av storleken på mina borrar, så han la i nästa växel och visade att han faktisk också kan, på popper!



Jaja, inget tjaffs, som Micke Odell hade sagt. Nu måste vi börja på riktig fisk på kroken igen. En stund senare så satt en liten gäddsnipa på jiggen. Lite större hade jag allt tänkt mig.



Och när det går upp en bjässe i höga luftsprång på jakt efter småfisk aldeles bakom båten, är det lätt att glömma att man har en snipa på kroken.



Ett par timmar senare var det mer elller mindra dax att ge upp. Ett riktigt oväder drog in mot oss och vi bestämde oss att ta ett par sista kast innan vi gav upp. Såklart är det då det smäller till. Flyyta gärna fokus från min praaktfula jack till den otroligt vackra himmelen!











I och med gösen blev det en trippel för mig också; abborre, gädda och gös! Har bara tagit det en gång tidigare, så det kändes jäkligt skoj!

Jag avslutar med en bild på en gädda som slet sig precis innan vi skulle ro tillbaka, lite av en stilsturie på tappad fisk då jiggen ligger i luften perfekt tajmad i bilden :)

                       \m/ Jimie

 


Ett effektivt jiggfiske

Jag har sett flera diskussioner på nätet om jiggfiskets effektivitet, och även fått frågor angående jiggmetoder, så varför inte slänga upp en liten guide till hur jag jiggfiskar!

Under många år var jag en fiskare som hade några jiggar liggande i fiskelådan, jiggar som jag sällan använde och ännu mer sällan fick fisk på. Precis så vet jag att det är för många andra också, och anledningen till att jag skriver den här guiden är att det inte alls verkar vara självklart hur en effektiv jiggmetod ser ut. Många av er vet säkert allt det här, men jag hoppas att det kan hjälpa någon eller några i alla fall. Sen måste jag reservera mig för att det finns många olika metoder att fiska effektivt, och att dessa varierar sig beroende på vilket vatten man fiskar i, vilken tid på året (dygnet) och vilken fisk man riktar fisket efter. Den här guiden baserar jag på det fiske jag bedriver efter gädda, gös och abborre.

Jiggen:
Jag använder nästan uteslutande Relax- eller Shadjiggar. När det gäller storlek på jiggen får man känna av lite hur kinkiga fiskarna är för dagen, som regel tycker jag att runt 7cm är den givna abborrjiggen, runt 11cm är den främsta gösjiggen, men som även ger gäddor och stor abborre. 15cm är en självklar gäddjigg, men är gösen huggvillig fungerar denna storlek utmärkt även till gös.

När det gäller färg så måste man läsa av sitt vatten för att avgöra vilken färg som passar bäst. Jag fiskar främst i sjöar med relativt mörkt och oklart vatten och för mig finns det två givna val; gul/grön eller gul/orange. Båda är alltså kombination av Fire Tiger färgerna, som klart dominerar färgskalan i mina fiskelådor.


Riggningen är en annan viktig del i gösfisket. Efter att ha bytt från att fiska med endast jigghuvudet till huvud plus en monterad trekrok, så ökade antalet landade fiskar drastiskt. Här finns det många olika tekniker för hur man skall göra, men jag gör det enkelt för mig och binder en liten bit flätlina i krokböjen på jiggen, sedan fäster jag den andra änden på tråden i öglan på en trekrok som jag sedan fäster i ryggen på jiggen. Använd riktigt vassa krokar!





Metod:
Syftet med jiggfisket är att kunna fiska av botten och inte som många gör; nära botten. Häri ligger det viktigaste med jiggfisket och det som gör att jiggfisket kan vara så överlägset. Den tunga jiggskallen gör så att man med rätt utrustning kan känna när jiggen dunkar i botten och på så sätt anpassa fisket efter känslan i spöt. Men då många som fiskar jigg använder vanlig spinn eller haspelutrustning så kan man även se på linan när jiggen går i botten och anpassa fisket efter det.

Efter utkastet väntar du tills du är säker på att jiggen har nått botten, därefter vevar du 4-5 vevtag och gör sedan ett vevstopp. Håll linan spänd hela tiden och var uppmärksam, efter ett par sekunder så ser du hur linan slackar (så som bilden nedan visar), då vet du att du är på botten. Så fort linan har slackat så gör du 4-5 nya vevtag varpå du gör ett vevstopp. Följ linan med blicken och när du ser hur den slackar så upprepar du proceduren. Detta är en mycket effektiv fiskemetod som kammar av området där du fiskar.


Fig A = Jiggen sjunker fortfarande, Fig B = Jiggen ligger på botten.

Ofta står fiskarna mot bottnen och särskilt de mer inaktiva fiskarna behöver inte göra av med samma energi som att gå efter ett bete som fiskas högre upp i vattnet. Att fiska jiggen längs med bottnen har även ännu en fördel. När jigghuvudet slår i bottnen skapas vibrationer som drar till sig fiskens uppmärksamhet, du fiskar alltså både visuellt och audinomt (genom syn och ljud).

Rätt metod:


Fel metod:



Att fiska med ett känsligt spö så att du känner när jiggen slår i botten är självklart mest fördelaktigt. Hugget kommer ofta som en tydlig stöt när jiggen är på väg ner, under ett vevstopp, så då är det en klar fördel med lite känsligare utrustning.

Tror att jag fått med det mesta nu, men lämna gärna respons i form av kommentarer, och fråga gärna om det är nått som är oklart eller jag har missat! Och som jag nämnde i början, det finns många metoder, det här är min och absolut inte något som är skrivet i sten!

Mvh / Jimie (O’Meara)


RSS 2.0